Angola National Radio (former Broadcasting Center)

Angola National Radio (former Broadcasting Center)

Luanda [São Paulo de Luanda], Luanda, Angola

Equipment and Infrastructures

A building designed and erected between 1963 and 1967, to a plan by architect Fernão Lopes Simões de Carvalho with José Pinto da Cunha and Fernando Alfredo Pereira. It clearly represents the conceptual freedom of the architecture of the Modern Movement. The spaces open onto each other with internal gardens and water tanks, fundamental elements for comfort. The main entrance is shaded by a bold concrete canopy, an element of great visual impact.
It is located in the upper area of the city and was conceived as a cluster of autonomous buildings (only partially built) whose point of reference was the block of studios. Scaled according to the rules of Le Corbusier’s Modular system, this vast single-storey prism has its roof punctuated by projecting and receding volumes corresponding to lighting and ventilation courtyards. The façades show the influence of Le Corbusier’s architecture in the expressivity of exposed concrete, and on the play of light and shade provided by the deep predominantly vertical composition of the shade panels, and in the network of alternating vertical and horizontal slats. The existing facilities are presently used by Angola National Radio.

Loading…